The MUSE experiment

The MUSE experiment

 

What?

Property engaged three architectural firms to develop three different spaces within the useable areas of C7A (the old library) with an eye to spatial experimentation.

The brief:

  • Provide a variety of flexible spaces that support the social learning environment and push the boundaries of previously developed spaces.
  • Spaces should allow areas for groups of 2, 4, 6 and 8+ students to gather to collaborate and work while also providing the opportunity for more personal work spaces.
  • These spaces should be considered the middle ground between the social and active environment of the Campus Hub (C10A) and the more formal and quiet spaces of the new Learning and Research Centre (Library) C3C.

Workshops were established with the Student Advisory Board to understand the needs and desires of students to then assess how and what could be incorporated into the new spaces.

The result is MUSE - Macquarie University Spatial Experience. A transformable space engineered to shift and change; a creative environment in which to think, to be inspired. A space for serendipitous encounters and social learning, with an aesthetic that draws on raw materials from the industrial and natural world. 

Where?

18 Wally’s Walk, Level 2 (entry off Wally's Walk) and the eastern side of Level 1 (entry from the Central Courtyard).  

Map of MUSE 

Why?

With the occupation of the new Learning and Research Centre (Library) C3C in 2011, there was speculation regarding the use of the old Library (C7A). While a long-term strategy for the redevelopment of the building was being planned, an interim solution was proposed to utilise the space until construction commenced.

Feedback from students and staff suggested there was an opportunity to use areas in C7A to fill a gap in student social learning spaces This created the occasion to experiment with the style of social learning spaces provided to students, which has assisted in shaping future projects around Campus. The interim refurbishment opened to students in December 2013.

Student Connect

MUSE also features a dedicated Student Connect zone, which is the front-end for Student Administration and coursework enquiries. Student Connect was created by a fourth architect, Budden Nangle Michael and Hudson, who also oversaw the connecting areas and common amenities throughout MUSE.

Back to the top of this page